Hoe Vlaanderen jongeren helpt actief te blijven via sport

Topsport Vlaanderen  > Sport Vlaanderen >  Hoe Vlaanderen jongeren helpt actief te blijven via sport
q w fit rb 1 0, tags: plan vlaanderen om te - unsplash

Vlaanderen heeft een gedetailleerd plan opgesteld om jongeren te ondersteunen in zowel recreatieve als competitieve sport. Het Strategisch Plan Jeugd (StoP jeugd) beschrijft de doelstellingen van de overheid om fysieke activiteit te verhogen, de gezondheid te verbeteren en sterke lokale sportstructuren uit te bouwen. Het Regionaal Ontwikkelingsconcept (REK) versterkt dit plan door projecten te ondersteunen die de jeugdsportstructuren verbeteren.

Een belangrijk project binnen dit kader is “Versterken van sportstructuren”, dat helpt bij de ontwikkeling van een koepelorganisatie voor jeugdsport. Hierdoor kunnen scholen, clubs en lokale overheden efficiënter samenwerken en meer kinderen bereiken.

Sterke ondersteuning voor gezondheid en sport

De Vlaamse Regering bepaalt om de paar jaar prioriteiten voor gezondheidsbevordering. De huidige focus, vastgelegd in het actieplan gezondheidsbevordering 2020–2024, omvat programma’s die jongeren helpen actiever en gezonder te worden. Een onderdeel van deze strategie is de uitbouw van competitieve trainingscentra, waar jong talent professionele begeleiding en ondersteuning krijgt.

Om topsportjongeren te begeleiden hanteert Vlaanderen een ondersteuningssysteem op drie niveaus. Sporters worden ingedeeld in C-, B- of A-kernen. De C-kern omvat jonge atleten met veel potentieel die werken aan betere prestaties. De B-kern is voor wie reeds internationale successen behaalt en duidelijke toekomstperspectieven heeft. De A-kern bestaat uit atleten die al op het hoogste niveau meestrijden, zoals wereldkampioenschappen of de Olympische Spelen. Deze structuur biedt jongeren duidelijke stappen om in hun sportcarrière te groeien.

Meer beweging in het dagelijkse schoolleven

Vlaamse scholen spelen een belangrijke rol in het promoten van beweging en sport. Via het Fit School-project worden scholen aangemoedigd om fysieke activiteit doorheen de hele dag te integreren. Dat gaat verder dan enkel de turnles: Fit School introduceert actief spel, bewegingspauzes tussen de lessen en heringerichte speelplaatsen die samen met de leerlingen worden ontwikkeld.

Het doel is een schoolomgeving te creëren waarin bewegen een gewoon en plezierig onderdeel van het leren wordt. Zo blijven kinderen actiever, verbeteren ze hun concentratie en bouwen ze vroeg gezonde gewoontes op. Scholen krijgen middelen en begeleiding om deze veranderingen mogelijk en duurzaam te maken.

Meer kansen voor meisjes en vrouwen in de sport

De Vlaamse Regering doet gerichte investeringen om de gendermbalans in de sport te verbeteren. In 2023 kondigde de Vlaamse minister van Sport, Ben Weyts, een investering van €500.000 aan om nieuwe projecten te ondersteunen die meisjes en vrouwen aanmoedigen om deel te nemen aan sport, niet enkel als atleet, maar ook als trainer, begeleider en beleidsmaker.

Deze projecten richten zich op het creëren van inclusieve sportomgevingen waar meisjes zich welkom voelen en gestimuleerd worden om betrokken te blijven. Of het nu gaat om meer opleidingskansen, meer zichtbaarheid voor vrouwelijke rolmodellen of het opzetten van steunnetwerken in clubs, het doel is langdurige participatie. De financiering ondersteunt zowel lokale als regionale initiatieven om het aantal vrouwen in sportieve leiderschapsrollen te vergroten en bestaande drempels af te breken.

Publieke evenementen en sterke gemeenschapsbanden

Vlaanderen ondersteunt ook uiteenlopende sportevenementen die gemeenschappen samenbrengen en een gezonde levensstijl promoten. De Europese Week van de Sport is elk jaar een van de belangrijkste evenementen. Ze moedigt mensen van alle leeftijden, en vooral jongeren, aan om actief te zijn. Andere jaarlijkse evenementen zijn de OXFAM Trailwalker, het Sportgala en de zwemmarathon. Deze evenementen helpen een cultuur van bewegen te stimuleren, waarbij sport deel uitmaakt van het dagelijks leven.

Sport Vlaanderen, het belangrijkste sportagentschap van de regio, werkt nauw samen met lokale besturen en scholen om ervoor te zorgen dat deze programma’s zoveel mogelijk jongeren bereiken. Ze bieden ook financiële en logistieke steun voor bovenlokale projecten via subsidies, zodat steden en gemeenten duurzame sportinfrastructuur en -programma’s kunnen uitbouwen.

Door beleid, financiering, schoolinitiatieven en publieke evenementen te combineren toont Vlaanderen een sterke inzet om een actievere toekomstige generatie op te bouwen. De aanpak van de regio is zowel gestructureerd als flexibel, zodat aan lokale behoeften kan worden voldaan binnen een duidelijke overkoepelende visie. Het gaat niet enkel om medailles winnen; het gaat erom sport en beweging een onderdeel te maken van het leven van elk kind.